Nečakané víťazstvo kadetiek v Trnave, krutá prehra starších mini doma

 

Kadetky pod vedením M. Sýkoru, ktorého na mieste asistenta podporili L. Krč-Turbová a K. Šustíková, hrali v sobotu 2.2.2019 svoj prvý zápas v nadstavbe 1. ligy kadetiek, kam postúpili zo skupiny západ zo 4. miesta. Za súpera mali tím Slavie Trnava pod vedením bývalého trénera MBK Dobroslava Luptáka, ktorý sa im ako jediný v základnej skupine nepodarilo poraziť a ešte začiatkom januára v Trnave prehrali 62:49. Tentoraz to v Trnave ale dopadlo úplne inak a naším dievčatám sa podarilo zaknihovať prvé víťazstvo proti tomuto súperovi.

Zápas sa od začiatku niesol vo vysokom tempe, naše dievčatá však zo začiatku zaostávali za súperkami v presnosti streľby, pričom nepremenili viaceré 100% príležitosti z pod koša. Ani v premieňaní trestných hodov nemali svoj deň.  Aj v obrane sa zo začiatku objavovali chyby. Obvodové hráčky nebránili dôsledne súperky, clony obchádzali spodom, a tak súper zaznamenal viaceré úspešné strely z diaľky. Pod košom sme mali problém s odstavovaním trnavských pivotiek a tak si súper vybojoval v prvej štvrtine viac ako 10 bodový náskok. Po zlepšenom výkone v druhej štvrtine, keď súper prestriedal, naše dievčatá dokázali znížiť náskok Trnavy a do kabín sa išlo za stavu 36 : 29, čo ešte stále dávalo naším hráčkam šancu na zvrat v zápase.

V druhom polčase sa však obraz hry úplne zmenil. Bolo to predovšetkým našou zlepšenou, agresívnou a dôslednou hrou v obrane, čím sa naším dievčatám darilo získavať lopty a rýchlym prechodom do útoku dosahovali ľahké koše. V tejto fáze zápasu pôsobili hráčky Trnavy skoro až bezradne predovšetkým v útoku ale bol to stále boj o každú loptu. Tak sme sa ku koncu tretej štvrtiny dostali do vedenia o 2 body, pričom súperky zaznamenali len 5 bodov v tejto štvrtine. Naďalej sme aktívne bránili oblúkové hráčky súpera pri rozohrávke a streľbe, podkošové pri prijímaní prihrávky. Nervozita súperiek viedla aj k zvýšenému počtu faulov na ich strane. My sme mali síce žalostnú úspešnosť pri premieňaní šestiek, ale keď sa v štvrtej štvrtine vyfaulovala dominantná pivotka Trnavy /A. Gavláková/, tak sa súper už celkom zlomil a naše dievčatá sa dostali v druhej polovici štvrtej štvrtiny postupne do vedenia až o 20 bodov. Potom sa hra už upokojila, naše dievčatá ubrali z plynu a nakoniec si odniesli zaslúžené vybojované víťazstvo 69: 54. Za tento zápas si zaslúžia pochvalu všetky hráčky tímu, podali vzorný kolektívny výkon a keď sa im podarí zlepšiť streľbu, budú môcť bojovať o víťazstvo s ktorýmkoľvek súperom.

Túto sobotu odohrali svoje súťažné zápasy na domácej palubovke aj staršie minižiačky proti vedúcemu celku tabuľky zo Šamorína. Mladším basketbalistkám sa nepodarilo napodobniť kadetky a oba zápasy jasne prehrali. Na palubovke pôsobili často až odovzdaným dojmom. Predovšetkým v akciách 1 na 1 zaostávali výrazne za dievčatami zo Šamorína. V útoku sa nedokázali presadiť v nájazdoch na kôš, strácali lopty a často sa pokúšali o strely z ťažkých pozícií.

Ešte horšie pôsobili v obrane, predovšetkým pri odstavovaní súperových hráčok pod košom mali značné nedostatky. Neskorý návrat do obrany poskytoval súperkám dostatok času a priestoru na zakončenie, kde Šamorínčaky tiež ukázali lepšiu úspešnosť ako naše hráčky. Priebeh oboch zápasov si bol nadmieru podobný a tak aj výsledky, ktoré sú skoro zhodné 14 : 47 a 15 : 47, hovoria jasnou rečou.

Takéto zápasy jasne ukazujú, kde naše dievčatá musia zabrať, aby svoje basketbalové zručnosti a schopnosti zdokonalili. Je to predovšetkým v nácviku individuálnych zručností jednotlivcov, kde tréneri T. Mihaljevič a M. Sýkora musia s dievčatami pracovať so zvýšeným úsilím, aby sa mohli výkonnostne priblížiť súperom ako je Šamorín. Držíme dievčatám v ich tréningovom nasadení palce.

 

 

Pridaj komentár