Naše dievčatá úspešné v Banskej Bystrici

Tentoraz to bol Bystrický víkend našich dievčat. V sobotu 27.4.2019  hrali v Banskej Bystrici najprv dopoludnia staršie žiačky, potom nastúpili na palubovke naše mladšie žiačky a večer hrali na UMB naše ženy.

Staršie žiačky pod vedením trénera M.Kubalu vstúpili do zápasu proti oslabenému súperovi z ŠKP 08 B. Bystrica koncentrovane, pozorne bránili a nepúšťali súperky do streleckých príležitostí a tak si v prvej štvrtine vybudovali 10 bodový náskok, ktorý do polčasu navýšili na 22 bodov. V druhom polčase naše s chuťou hrajúce dievčatá vysunuli obranu na súperovu polovicu, získavali lopty a premieňali ľahké koše. Po tretej štvrtine tak narástol náskok už na hrozivých 40 bodov. Keďže sa súper do konca zápasu nespamätal, naše staršie žiačky si odviezli z Bystrice jasné víťazstvo 83 : 32.

Po starších žiačkach vybehli na palubovku Bystrického gymnázia Jozefa Gregora Tajovského aj mladšie žiačky pod vedením trénera Sýkoru. Naše dievčatá od prvej minúty vytvorili na súpera tlak, získavali lopty v obrane a presne zakončovali rýchle protiútoky.  Tak už prvom polčase si dokázali vybudovať vedenie 15 : 33. V tretej štvrtine súper zvýšil aktivitu, podarilo sa mu znížiť náš náskok, ale naše dievčatá kombinačnou hrou dokázali udržať Bystričanky na dištanc. V záverečnej štvrtine potom prevzali iniciatívu naše hráčky, súperovi utiekli rýchlo na rozdiel 20 bodov a zaslúžene dotiahli zápas do víťazného konca 33 : 58.

V druhom zápase sme mali o náš tím obavy, predsa len mal tréner k dispozícii len 9 hráčok a súper mal na lavičke minimálne 15 dievčat. Naše hráčky však boli kondične dobre pripravené a aj do druhého zápasu vstúpili sústredene, aktívnou obranou súperovi nedovolili priblížiť  sa k nášmu košu a dokázali pod súperovým košom presne kombinovať a tak už v prvom polčase prakticky rozhodli o výsledku zápasu, keď ho vyhrali 7 : 36. V druhom polčase svoj náskok ešte navýšili a celkovo zdolali Bystričanky 22 : 63.

Na záver nastúpili na svoj súťažný zápas proti UMB B.Bystrica aj naše najstaršie hráčky z družstva žien. Tréner Sýkora tak v tento deň viedol svoje hráčky už u v treťom zápase proti Bystrici a opäť víťazne. Naše dievčatá vstúpili do zápasu úspešne, ako ich mladšie spoluhráčky z klubu stavali na aktívnej obrane, ktorú súper nevedel prekonať, a rýchlym prechodom do útoku dokázali presne zakončovať. Už v prvej štvrtine tak získali vedenie 16 : 4. V druhej štvrtine však poľavili v obrane a súper vyrovnal hru. V druhom polčase sa však naše dievčatá vrátili k výkonu v prvej štvrtiny, aktívnejšie bojovali v obrane a súpera prekonali v rýchlosti aj presnosti streľby. Ich náskok tak rýchlo narastal a keď prekročil 30 bodov bolo o zápase definitívne rozhodnuté. V štvrtej štvrtine už tak dostali priestor aj naše kadetky, keď sa v závere presadili T. Kraislová a T. Vandlíková.  Deň v Bystrici sa  pre MBK skončil  štvrtou výhrou, tentoraz 73 : 36.

Naše mladšie minižiačky cestovali na rozhodujúci zápas do Ivanky. Možno keby boli v Bystrici, podarí sa im úspešne naviazať na ostatné tímy, ale v Ivanke bolo všetko inak. I keď naše dievčatá doma vysoko vyhrali, v Ivanke to bol predovšetkým zápas nervov, ktorý lepšie zvládli súperky. V stretnutí sa malo rozhodnúť , ktoré družstvo bude druhé za Šamorínom s možnosťou postupu na Majstrovstvá Slovenska.  Naše družstvo toto stretnutie psychicky nezvládlo. Do stretnutia nastúpili hráčky ako rozladený orchester, obe družstvá hrali nervózne, čo sa prejavovalo v zbytočných stratách lopty a tak štvrtina vyznela v náš prospech 4:3.  V ďalšom priebehu postupne získavali navrch domáce hráčky, ktoré sa prebrali, boli živšie v pohybe s loptou aj bez lopty a začali sa presadzovať strelecky. A predovšetkým prekypovali bojovnosťou a obetavosťou. Konečný výsledok hovorí za všetko – naša vysoká prehra 56:23.   Z pohľadu  trénerov to bol, čo sa týka prístupu našich dievčat k zápasu, najhorší  výkon počas celej sezóny.  Ako na prehru reagovala po stretnutí v klbku plačúcich dievčat naša hráčka Nina Podhradská: „Zápas sa môže skončiť výhrou, alebo skúsenosťou s ponaučením, ktoré nás posúva  ďalej. Nikdy nie s prehrou.“ V následnom zápase 3×3 naše dievčatá tiež podľahli výsledkom 13 : 7.

Naše ženy sa v nedeľu predstavili na palubovke Zvolena. Súper nastúpil v zostave posilnenej viacerými extraligistkami z tímu Bystrice. Od začiatku to tak bol vyrovnaný súboj. Náš tím držala v zápase v prvej štvrtine svojimi bodmi predovšetkým L. Krč-Turbová. V druhej štvrtine nám však súper 4 úspešnými trojkami odskočil na rozdiel 12 bodov. Na začiatku druhého polčasu sa 2 úspešnými trojkami Van Dalen dokonca Zvolenčanky vzdialili na 18 bodov, tu sa však opäť presadila pod košom naša kapitánka a dokázala udržať náš tím stále v hre. V závere štvrtiny sa presadila aj E. Mihaljevičová a tak sme náskok súpera skresali pod 10 bodov na 55 : 46. V štvrtej štvrtine sa na palubovke presadzovalo už len jedno družstvo a to naše. popri L. Krč-Turbovej sa bodovo chytila aj T. Bábiková, súperky už nepredviedli nič a tak naše dievčatá predviedli dokonalý zvrat zápasu, keď sa 3 minúty pred koncom dostali do vedenia  58: 57 a ktorý nakoniec vďaka svojej bojovnosti a nezlomnej vôli vyhrali 66 : 60.

V nedeľu naše staršie žiačky privítali v odvete na domácej palubovke hráčky Bystrice. Tentokrát mal zápas iný priebeh ako v Bystrici. V zápase sme mali slabší rozbeh a so súperom, ktorého sme včera porazili o 50 bodov sme prehrali prvú štvrtinu 11 : 13. To bolo však všetko, čo naše dievčatá Bystričankám dovolili.  Postupne sme  získavali prevahu a ukázali viacero pekných basketbalových kombinácií. Polčas sme vyhrali 41 : 26 a na záver nám chýbali len 2 body do stovky. Realizáciu obranných činností ako odstavenie protihráča či bránenie 1 na 1 si za rámik ale dať nemôžeme. Výsledok 98 : 41 je však zaslúžený.

Zápas bol pre nás špeciálny aj tým, že bol posledným starších žiačok na domácej pôde. Preto tréneri pre dievčatá pripravili malé prekvapenie a okrem dresov sme si zladili i ponožky v duchu MONSTERS (ako familiárne dievčatá prezývame). Do konca nadstavbovej časti ostáva už len posledné kolo. V ňom o dva týždne nastúpime proti lídrovi súťaže z Trnavy a proti Seredi. S najväčšou pravdepodobnosťou to  budú zároveň i naše posledné zápasy sezóny 2018/2019.

 

 

Pridaj komentár