Mladšie mini s výhrou, U23 s dvomi zranenými

Tento víkend priniesol naším dievčatám veľa nepríjemností, ktoré si odniesli najmä hráčky tímu U23. V sobotu 19.11. naše najstaršie družstvo nastúpilo pod vedením trénera T. Kačmarika doma proti Trnave. Zápas bol prakticky rozhodnutý už v prvej štvrtine, keď náš tím, aj v neúplnom zložení, viedol 30 : 9 a do hry sa zapájali všetky dievčatá. Trnava sa snažila, ale voči našej dôraznej obrane nevedela nič vymyslieť. A tak skóre rástlo až na polčasových 63 : 19. Ani to však trnavské hráčky nezlomilo a aj v druhom polčase srdnato bojovali o každú loptu. Jeden taký súboj sa nezaobišiel bez agresívneho zákroku na našu rozohrávačku M. Valovú. Po tomto faule opustila ihrisko s bolestivým zranením kolena, ktoré jej znemožnilo pokračovať v zápase a vyžiada si dlhší čas liečenia. Náš tím nakoniec Trnave dal viac ako 100 bodov, zranenie hráčky tento výkon však zatienilo. Štatistiku zo zápasu nájdete tu. Fotogaléria zo zápasu je tu.

V nedeľu mali naše dievčatá ešte horší deň. Nastúpili na ihrisku Slávie B. Bystrica. Náš aj bystrický tím nastúpili s extraligovými posilami a tak sa čakal ťažký a kvalitný zápas. Začalo to tak, že v telocvični gymnázia bola neskutočná zima, takže aj rozhodcovia pískali v bundách a hráčky mali na sebe čo sa dalo. Kto videl sobotňajší zápas Čajok v Ružomberku, tak má asi predstavu ako to na palubovke iskrilo. Rozhodcovia tento zápas od začiatku nezvládali. Už po pár minútach náš tím na zemi kriesil T. Vandlíkovú, ktorá pri nájazde do koša bola hrubo faulovaná do tváre protihráčkou. Tentoraz Tete ešte mohla pokračovať v zápase a aj odstrieľať trestné hody – dala dva ale nakoniec bol započítaný len jeden po chaose s nešportovou chybou – po ďalších 10 minútach už však nie. Protihráčka ju pri streľbe za 3 body podbehla tak agresívne, že si Tete pri dopade roztrhla väzy v členku. Pritom píšťalka rozhodcov, ako aj v mnohých ďalších situáciách, zostala zamrznutá, asi vplyvom nízkej teploty.. Polčas sa skončil nerozhodne 31 : 31, celkový dojem zo zápasu bol však katastrofálny – samá tvrdá mastenica. V druhom polčase súper pokračoval v agresívnej hre, naše hráčky však fyzicky odolávali a po tretej štvrtine sme viedli 47 : 45. Rozhodcom sa však evidentne takýto vývoj zápasu nepozdával. Hrubými chybami aj v závere zápasu umožnili domácim tento zápas vyhrať 54 : 58. Je to veľká škoda pre mládežnícky basketbal, pri lepšom rozhodcovskom obsadení a nastavení latky v tvrdosti hry to mohol byť naozaj výborný zápas dvoch vyrovnaných tímov. Pokiaľ však budeme uvažovať spôsobom, že sa len potvrdil trend pískania zo sobotňajšieho extraligového zápasu Ružomberok – Piešťanské Čajky, tak to slovenské tímy na medzinárodnej úrovni budú mať naozaj ťažké. Nášmu tímu patrí úcta, že tento zápas napriek všetkej nepriazni zvládli na vysokej hernej úrovni a mentálne v tejto ťažkej situácii nepodľahli.

V sobotu nastúpili staršie žiačky pod vedením trénera M. Juríka na svoj súťažný zápas v Trenčíne. Po prvej štvrtine, ktorá skončila 12 : 10 a naše dievčatá nepremenili viacerá šestky, sa na začiatku druhej štvrtiny dostal náš tím do vedenia 22 : 10 a tento rozdiel si udržiaval do začiatku druhého polčasu. Tu však prišlo k náhlemu nášmu hernému výpadku, v tretej štvrtine sme dali len 4 body a Trenčín sa postupne doťahoval. Na začiatku štvrtej štvrtiny sme opäť natiahli náš náskok na 42 : 30 ale záver opäť patril súperovi, takže sme nakoniec dobre obišli s tesným víťazstvom 46 : 42.

Náš najmladší tím U 2012 pod vedením trénerky T. Moravčíkovej nastúpil v sobotu doma proti ambicióznemu bratislavskému klubu IBAS – International Basketbal Academy Slovakia. Vstup do prvého zápasu naším dievčatám nevyšiel, hlavne jedna hráčka súpera, ktorá zaznamenala všetky body IBAS v prvej štvrtine, nám robila starosti a nevedeli sme ju ubrániť. Za stavu 6 : 14 sa striedali päťky a netrvalo dlho a druhá päťka vyrovnala na 14 : 14 a následne sa dostala do vedenia 18 : 16, keď úspešne skórovali všetky hráčky druhej päťky. Trochu sme mali obavy z tretej štvrtiny, ale tentoraz si naše dievčatá dali v obrane väčší pozor, ale hlavne zabrali aj v útoku a tak sme viedli aj po tretej štvrtine. V záverečnej štvrtine už to bola naša dominancia, keď sa v útoku presadila hlavne T. Miškovičová. Celkovo po výbornom výkone naše najmladšie dievčatá vyhrali 49 : 33 a patrí im veľká pochvala. V druhom zápase si už naše dievčatá úvod postrážili, našli spôsob na obranu súperovej líderky a tak už po prvej štvrtine viedli 15 : 11. V druhej štvrtine sme vedenie natiahli na 10 bodov a toto sme si následne udržiavali. V druhom polčase však už na hráčkach bolo vidieť, že im dochádzajú sily. Nič to však nezmenilo na našom konečnom víťazstve 42 : 31. Dievčatám k výhre gratulujeme a veríme, že ich to povzbudí do ďalšej aktivite v tréningu a môžeme sa tešiť na ich basketbalový rast. Fotogalériu zo zápasu nájdete tu.

Pridaj komentár