Počet návštev:
Untitled Document
AKTUALITY

  Juniorky v druhom kole nezaváhali
20.10.2014
 

MBK Stará Turá vs. BK Lokomotíva Sereď
86 : 43

Zápas so špeciálnou príchuťou pre obe družstvá a predovšetkým pre Romču Gombárikovú, ktorá je odchovankyňou sereďského basketbalu. Spoločne s Kikou Hodorovičovou z družstva BK Lokomotíva Sereď sa minulý rok výrazne podieľali na titule v kategórii kadetiek pre Starú Turú. V aktuálnej sezóne však už stoja na opačnej strane palubovky.

Zápas mal od začiatku vysoké tempo. Potešiteľné je, že sa oň staralo najmä naše družstvo. Agresívnou celoplošnou obranou sme sa snažili dostať súpera pod tlak. To sa nám darilo celý prvý polčas. Do šatní sme po prvom polčase šli s 22 bodovým náskokom.

Priaznivý stav nám umožnil zapojiť do rotácie všetky hráčky. Do zápasu sa tak zapojili i mladšie dievčatá Aďa Moravčíková a Sima Majtásová. Pridali sa tak k Stanke Košarišťanovej, ktorá si juniorskú premiéru odbila už pred dvomi týždňami v dvojzápase so Slovanom. Je radostné konštatovať, že sa v zápase nestratili. Úlohy, ktoré dostali od trénerov, splnili a získali tak ďalšie cenné skúsenosti. Pevne verím, že si ich prenesú do zápasov vo svojej kategórii.

Okrem solídnej obrannej fázy ma potešil i efektívny ofenzívny výkon. Konečných 86 bodov je vizitkou zlepšenia. Stále vidím obrovský priestor na zvýšenie efektivity a celkového prejavu, ale nie je všetkým dňom koniec. Viac ako 86 bodov ma ako trénera teší skutočnosť, že do listiny strelcov sa zapísalo všetkých 10 dievčat, ktoré nastúpili na zápas. Je to jednak známka nesebeckosti a kolektívneho výkonu a jednak chuti skórovať u všetkých hráčok. Našou filozofiou nie je vytvoriť tím s jednou hviezdou, ale práve naopak, aktívne zapájať do zápasu čo najviac hráčok s cieľom využiť ich silné stránky v prospech družstva. Tento zápas nás povzbudil v tom, že zvolená cesta by nám mohla prinášať ovocie.

V zápase hráčky bodovali nasledovne: Čelešová Kristína 10 bodov, Gombáriková Romana 9 bodov, Horvátová Laura 16 bodov, Balážová Michaela 13 bodov, Ronecová Veronika 16 bodov, Košarišťanová Stanislava 2 body, Martinčičová Radka 8 bodov, Moravčíková Tatiana 5 bodov, Majtásová Simona 2 body, Moravčíková Adriana 5 bodov.

MBK Stará Turá vs. BKM Junior UKF Nitra
86 : 48

Papierovo silnejší súper nás čakal v nedeľu. Bolo ním družstvo BKM Junior UKF Nitra. Napriek tomu, že v ich drese nenastúpili dve opory na postoch 4 a 5, sme čakali ťažký súboj.

Pozitívne momentum zo zápasu proti Seredi si dievčatá preniesli hneď do úvodu stretnutia. Agresívna obrana nedovoľovala súperovi hrať svoju hru a tak sme začali získavať prevahu. Darilo sa nám využívať chyby súpera a postupne sme si vybojovali dvojciferné vedenie. Súperovi sme za 1. polčas dovolili skórovať len 15 bodov, za čo patrí dievčatám pochvala.

Druhý polčas sme sa snažili skúšať rôzne alternatívy v obrane. Keďže zmeny v obrane priamo súviseli s priebehom zápasu, dievčatá boli nútené reagovať na situáciu v „priamom prenose“. Niekedy sa to darilo viac, niekedy menej. Predvedený výkon v prvom polčase nám však dovolil otestovať sa práve v schopnosti rýchlej reakcie na vývoj hry. S úlohami, ktoré sme dievčatám dali, sa popasovali statočne. Neoceniteľnú úlohu v týchto chvíľach zohrala Laura Horvátová, ktorá ako správny líder riadila defenzívnu činnosť svojho družstva. Chyby a nepresnosti sa však logicky dostavili a súper ich trestal najmä spoza trojkového oblúka. Našťastie sme nepodľahli zvýšenému tlaku a na úspešné koše súpera sme dokázali odpovedať aj my na druhom konci ihriska.

Čo ma však teší ešte viac je fakt, že sme dokázali to, čo v sobotu a to zapojiť do rotácie všetky hráčky na lavičke a rozdeliť zápasovú záťaž rovnomerne medzi všetky dievčatá, bez ohľadu na to, či je niekto starší/mladší, skúsenejší/neskúsenejší, či menší/väčší. Opäť sa všetkým dievčatám podarilo skórovať. Osobne ma teší stav, keď dievčatá vedia, že na ihrisku je vždy 5 hráčok, z ktorých je každá nielen schopná, ale i ochotná skórovať. To je zatiaľ jeden z najviditeľnejších posunov oproti minulej sezóne. Až piatim z deviatich hráčok sa podarilo prekonať dvojcifernú hranicu strelených bodov. Strelecky sa však najviac blysla Sima Majtásová, ktorá za 20 minút na ihrisku zaťažila konto súpera 17 bodmi. Za zmienku stojí najmä preto, že Sima patrí vekovo ešte do kadetskej súťaže a toto bolo jej úvodné kolo v juniorskej súťaži.

Víťazstvo venujeme našim zraneným hráčkam Kike Minárechovej, ktorá sa nešťastne zranila na tréningu v stredu a Radke Martinčičovej, ktorá mala mimobasketbalový úraz po sobotnom zápase so Sereďou. Verím, že pozitívna atmosféra z víkendu urýchli rekonvalescenciu oboch dievčat a čoskoro ich uvidíme opäť vo svojich radoch.

V nedeľnom zápase bodovali dievčatá nasledovne: Čelešová Kristína 6 bodov, Gombáriková Romana 13 bodov, Horvátová Laura 13 bodov, Balážová Michaela 12 bodov, Ronecová Veronika 8 bodov, Košarišťanová Stanislava 4 body, Moravčíková Tatiana 11 bodov, Majtásová Simona 17 bodov, Moravčíková Adriana 2 body.

A najpozitívnejší moment z víkendu? Pre mňa určite očividná túžba dievčat ísť za víťazstvom a z toho plynúca radosť z hry. Radosť, ktorú z dievčat cítili opäť fantastickí fanúšikovia a za ktorú sa dievčatám odvďačili povzbudzovaním a dlhým potleskom na záver. V neposlednom rade i nadšenie, ktoré dvíhalo samotné hráčky z lavičky, aby ocenili hrajúce spoluhráčky v momentoch, keď sa nám podarilo ukázať niečo z basketbalového kumštu priamo na ihrisku.

Na záver len prianie, aby sme pozitívne výsledky z víkendu boli schopní preniesť i do tréningového procesu v ďalších dňoch a týždňoch.

Michal Kubala