MBK Stará Turá
Staršie mini na turnaji v Detve
V dňoch od 23.9.2011 do 25.9.2011 sa konal v Detve turnaj v kategórii starších mini (ročník narodenia 2000) za účasti družstiev z Budapešti, Zvolena, Levíc, Serede, Starej Turej a domácej Detvy. Išlo nás tam len desať dievčat, z toho dve úplne nové a štyri o dva-tri roky mladšie. Ostatné sa z rôznych dôvodov ospravedlnili, čo bola veľká škoda, lebo po organizačnej stránke bol turnaj zvládnutý na jednotku. Dievčatá si rodiny, u ktorých boli ubytované, vyberali samé z dôrazom na napr. veľkosť pozemku, množstvo a druh domácich zvierat, množstvo súrodencov a pod.. Každá si našla svoju novú kamarátku a keďže mohli bývať aj po dvoch v jednej rodine, obmedzili sme aj pocit strachu, obáv a smútku po rodičoch.

Prvý zápas nás čakal hneď po príchode s chlapcami z Budapešti. Neskorší víťaz turnaja bol hlavne fyzicky zdatnejší a výsledok 53:19 bol pre nás v podstate dobrý, lebo viac ako 19 bodov im nastrieľali len Levice a Sereď. Večer o 18:00 hod. sme zahrali asi najlepší zápas na turnaji z domácou Detvou. Vo „vypredanej aréne“ sme podľahli po nervy drásajúcom závere domácim o jediný kôš 45:43. Tu nám najviac chýbali hráčky ako Vanda Bobocká, Anetka Chudíková, Sima Šefránková atď.. Každá z nich dokáže dať v zápase kôš a s nimi by nás výhra pravdepodobne neminula. V sobotu sa nám z reťaze odtrhla Biba, ale ani jej 21 bodov s Levicami a ďalších 21 bodov so Zvolenom nám na víťazstvo nestačilo. S Levicami sme prehrali 51:35 a so Zvolenom posilneným o pár starších dievčat ( roč. 98 ) 49:29. V nedeľu nás čakala „strieborná“ Sereď a po bojovnom výkone už len prehra 53:35. Naša najlepšia hráčka bola samozrejme „požičaná“ Biba s 80 bodmi v piatich zápasoch, ďalej Betka 24 b, Monika 19 b, Natálka 15 b a koše si dali aj Kaja, Sima Václavková, Terezka a Veronika.

Dúfam, že v budúcnosti zlepšia niektoré hráčky svoj prístup k basketbalu a budú sa viac zúčastňovať zápasov, turnajov a sústredení. Na podobné absencie potom doplácajú ich spoluhráčky, ktoré túžia vyhrávať a bojujú o víťazstvá, ale odohrať bez možnosti striedania 5 zápasov za tri dni je veľmi únavné a prejavuje sa to aj na výsledkoch. Všetkým hráčkam, ktoré sa turnaja a bývania u „ cudzích „ nezľakli ďakujem za odvahu, bojovnosť a nasadenie a dúfam, že sa im v Detve páčilo.

Jozef Vandlík