Počet návštev:
Untitled Document
AKTUALITY

  Juniorky a Valosun Cup
3.10.2014
 

Prvá zápasová konfrontácia v prípravnom období nás zaviala do Brna. V dňoch 12. - 14.9.2014 sme sa zúčastnili 8. ročníka Valosun Cup, kde sme sa ako jediný zástupca Slovenska konfrontovali s najlepšími mládežníckymi tímami z Českej republiky.

V skupine sme narazili na BK Prostějov a BA Sparta. Tretí člen skupiny Karlove Vary do Brna nedorazil, a tak sme oproti plánovaným 3 zápasom v skupine nastúpili iba v dvoch.

Na úvod sme sa stretli s BK Prostějov. Prvý polčas zápasu bol podľa očakávaní v znamení nervozity a nepresností. Prvých 20 minut v novej sezóne sme preto prehrávali dvojciferným rozdielom. Zlepšenou hrou, aktívnejším a agresívnejším prístupom sme v druhom polčase zvrátili nepriaznivý výsledok a zápas sme doviedli do víťazného konca.

V druhom zápase sme však nastúpili proti oveľa kvalitnejšiemu súperovi BA Sparta, ktorý napokon prehral až vo finále turnaja. Čelili sme tímu, ktorý bol vystužení viacerými mládežníckymi reprezentantkami i hráčkou pravidelne nastupujúcou v českej extralige žien. Od začiatku do konca zápasu držal opraty zápasu pražský tím, ktorý kontroloval tempo zápasu a prakticky nám nedovolil nič. Už v tomto druhom zápase sa nám naplno ukázali naše slabiny, ktoré by sme mohli zhrnúť do dvoch bodov – kondícia a obranný prejav celého družstva. Aj relatívne vysoká prehra nás však posúvala do semifinále turnaja.

Náš ďalší súper sa po finálovom zápase so Spartou mohol napokon tešiť z celkového prvenstva na turnaji. Družstvo SŠMH Brno nielen zaslúžene zvíťazilo na celom turnaji, ale i v zápase proti nám ukázalo naše obrovské rezervy. Naše dievčatá v tomto zápase bojovali a odviedli poctivý výkon. Nestačilo to a odniesli sme si vysokú prehru. Fyzické sily nám došli už v prvom polčase. Zápas však mal pre nás veľký význam. Po celý čas som prízvukoval dievčatám, že nie je hanba prehrať, ak si vezmeme ponaučenie, osvojíme si správne riešenia herných situácií súpera, prístup, disciplínu a ďalšie elementy tvoriace športový výkon. Ako tréner som si odniesol poznatok, že priamo úmerne so stratou fyzickým síl sa nám strácala i mentálna odolnosť a koncentrácia. Cieľ do ďalšieho zápasu bol jasný. Napraviť chyby, ktorých sme sa dopúšťali v predchádzajúcich zápasoch a chuť zabojovať o 3. miesto.
V zápase o 3. miesto sme nastúpili proti pražskému tímu Slovanka. Výsledok stretnutia bol Basket Slovanka - Stará Turá (SR) 69:53. Nepodarilo sa nám tak dosiahnuť až k medailovému umiestneniu. Tu sa už naplno prejavil úzky káder, zlozvyky z minulosti, ktoré zabránili dôstojnejšiemu priebehu zápasu. Predchádzajúci deň sa nám zranila výborne hrajúca Miki Balážová a jej absencia v prvom polčase sa prejavila.

Na záver by som len zhodnotil, že takto kvalitne obsadený turnaj bol veľmi dobrou voľbou. Nastavil nám zrkadlo a ukázal mnoho oblastí na zlepšenie.

Michal Kubala, tréner