Počet návštev:
Untitled Document
AKTUALITY

  Začiatok roka pre MBK Stará Turá
20.1.2015
 

Hovorí sa „Ako na Nový rok, tak po celý rok“. Tohto kréda sa zhostili členovia MBK Stará Turá doslova a na Nový rok skoro ráno vyrazila 49 členná výprava na medzinárodný basketbalový turnaj Lundaspelen do Švédskeho mesta Lund, ktorého sa zúčastnila už po niekoľkýkrát v pravidelných dvojročných intervaloch.

Vedenie MBK prihlásilo na tento ročník, ktorý mal už poradové číslo 37, päť družstiev. Najmladšiu kategóriu U11, teda dievčatá narodené v roku 2004 a mladšie, staršiu U13, čo boli dievčatá roku narodenia 2002 a mladšie, ďalej to bola kategórie U16, ročník 1999 a mladšie, potom dievčatá U18, narodené v roku 1997 a mladšie a nakoniec naše najstaršie zástupkyne, dievčatá narodené v roku 1995 a mladšie hrajúce kategóriu U20, z ktorých Ajka, Čeka, Kika a Táňa cestovali ako hráčky na turnaj posledný krát.

Časť výpravy cestovala do Lundu letecky z Katovic, zostatok po vlastnej osi čakala 1.350 kilometrov dlhá štreka cez celé Česko, Nemecko a Dánsko až na južný cíp Švédska, kde sa toto historické univerzitné mesto nachádza. Zatiaľ čo letecká výprava dorazila do miesta určenia okolo 15. hodiny, zvyšok výpravy dorazil až vo večerných hodinách. Na zaľahnutie do pelechov preto veľa času nezostávalo, a to ani tým najmenším, nakoľko väčšina batožiny bola naložená v autách.

Na druhý deň ráno to mohlo všetko vypuknúť.

U11 pod vedením trénerov Dušany Oslejovej, Eriky Nedorostovej a Doda Vandlíka
Naše najmladšie dievčatá prešli svojou skupinou pomerne jasne. Viac ich preverilo až družstvo z kvalitného Dánskeho klubu Horsholm. Keďže sme skupinu vyhrali, postúpili sme priamo až do A semifinále. Tam naše hráčky čakal súper veľmi kvalitný, družstvo Herlevu ukázalo väčšie skúseností a zaslúžene vyhralo nielen tento zápas, ale aj celý turnaj. Naše hráčky však ukázali, že sú konkurencieschopné aj na medzinárodnej scéne a verím, že ich to bude motivovať na ich dlhej ceste k vytúženému cieľu.

Výsledky U11:

Lobas 2 (Švédsko) – MBK Stará Turá 5:23
MBK Stará Turá - Mini Malbas (Švédsko) 42:2
Horsholm BBK (Dánsko) – MBK Stará Turá 14:17
MBK Stará Turá - SCALA Hamburg (Nemecko) 37:3
„A“ Semifinále: MBK Stará Turá - BMS Herlev (Dánsko) 13:30

O pekné výkony na tomto turnaji sa zaslúžili: Viky Kubinová, Ema Eliášová, Marianka Lukáčová, Zaira Gergelyová, Viky Antalová, Anet Ivanová, Sandra Sadloňová, Saša Višňovská, Agi Vidová, Ema Hargašová a Zdenka Drexlerová.

U13 pod vedením trénerov Dušany Oslejovej, Eriky Nedorostovej a Doda Vandlíka
Družstvo U13 doplatilo na veľké množstvo nepremenených šancí. V žiadnom zo zápasov nebolo výrazne slabšie, ale súperi boli v zakončovaní istejší. Veľké pozitívum je, že dievčatá odohrali 5 ťažkých zápasov, v ktorých nabrali kopec nových skúseností. Pozitívom je aj tá skutočnosť, že za toto družstvo hrali tri dievčatá z kategórie U11. Ich čase príde nabudúce.

Výsledky U13:

MBK Stará Turá – Stevnsgade (Dánsko) 16:24
SISU Basketball 1 (Dánsko) - MBK Stará Turá 29:17
MBK Stará Turá – IK EOS Lund (Švédsko) 17:22
ALBA Berlín (Nemecko) – MBK Stará Turá 29:24
„B“ Osemfinále: Malbas 2(Švédsko) - MBK Stará Turá 26:14

Cenné skúseností v tejto kategórií zbierali: Natali Malková, Maťa Gajdošíková, Maťa Ondrejková, Tete Vandlíková, Zuzka Ostrovská, Biba Burianová, Viky Kubinováy, Ema Eliášová a Marianka Lukáčová.

U16 pod vedením trénerov Tomáša Kačmarika a Mareka Mikletiča
V kategórií U16 sme sa dostali do 5 člennej skupiny . Hneď prvý zápas sme odohrali proti kvalitnému tímu z Dánska, Vaerlose BBK. Na našej hre bol cítiť tréningový výpadok a dlhú cestu. Veľmi zle sme doskakovali, bránili a nepremenili sme množstvo tutoviek z pod koša. Po vyrovnanom priebehu sme prehrali 30:31. V druhom zápase sme nastúpili proti švédskemu družstvu Malbas. V tomto zápase sme poľahky vyhrali 59:8. Tretí zápas sme odohrali proti našim severným susedom MKS Zabrze. Aj v tomto zápase sme vyhrali bez väčších problémov a všetky dievčatá si z chuti zahrali. Posledný zápas v skupine bol aj zápasom a druhú postupovú priečku. Na nášho súpera sme sa zodpovedne pripravili a po kvalitnom výkone sme porazili dánsky klub BK Amager 31:19. Znamenalo to, že sme postúpili do štvrťfinále.
Každý z nás už začal pociťovať väčší tlak, lebo od tohto zápasu prehra znamená koniec na turnaji. Vo štvrťfinále sme odohrali náš najlepší zápas. Prezentovali sme sa skvelou agresívnou obranou a rýchlym prechodom do útoku. Nad SISU Basketball 2 sme vyhrali 37:14. V semifinále nás čakal druhý tím tohto dánskeho klubu. Súperky boli oveľa vyššie a silnejšie. Nevedeli však nájsť recept na náš nátlakový basketbal a tak sme mohli oslavovať postup do finále. Porazili sme SISU Basketbal 1 31:17.
Vo finále nás čakal súper pre nás tradičný. Dánsky majster Horsholm BBK. Naše dievčatá v minulosti už dvakrát prehrali proti tomuto súperovi vo finále a teraz sme boli odhodlaní na odplatu. Nepodcenili sme prípravu na zápas a rozobrali sme si ich nepríjemný zón press a pohyby v útoku. Od začiatku zápasu sme napriek tejto príprave mali problém s prechodom cez agresívnu obranu. Ak sme cez ňu prešli, väčšinou sme už dali kôš. V obrane sme veľmi zle riešili clony. Zhruba 6 minút do konca zápasu sme prehrávali o 14 bodov a zmenou v obrane sme súperov náskok sťahovali a stiahli sme ho až na konečných 24:28 v náš neprospech. Súper je veľmi kvalitný, ale táto prehra nás všetkých veľmi mrzela, lebo víťazstvo bolo na dosah. Aj tak sme dosiahli skvelý úspech - 2. miesto na tomto veľkom medzinárodnom turnaji. Dievčatá hrali v skvelej atmosfére a nadobudli nenahraditeľné skúsenosti.

O tento úspech sa zaslúžili: Sima Majtásová, Aďa Moravčíková, Stanka Košarišťanová, Lucia Kovárová, Alica Gápová, Iza Grňová, Táňa Bábiková, Ria Michalidesová, Terezka Moravčíková a Monika Lukáčová.

U18 pod vedením trénerov Tomáša Kačmarika a Michala Kubalu
V kategórií U18 sme zložili tím, ktorý spolu hral prvýkrát v živote a pre nás všetkých bolo tak povediac tajomstvom ako to vypáli. Na úvod nám padol v hod súper Hogsbo Basket 2 (Švédsko). Aj keď súper nekládol veľký odpor, som veľmi rád, že všetky naše hráčky hrali naplno celý zápas a nič nevypustili. Vyhrali sme 68:0. Hneď v druhom zápase nás ale čakala skúška veľmi ťažká - Horsholm BBK 1. Všetky tímy tohto dánskeho klubu zväčša patria k špičke vo svojej krajine. Naše očakávania sa potvrdili a súper bol veľmi húževnatý. Dá sa ale povedať, že sme ho udržali po celý čas na dištanc a zápas sme vyhrali 28:21. Po tomto zápase nám už bolo jasné, že tento náš novovytvorený tím má silného tímového ducha. V treťom zápase sme poľahky porazili tím Hjemly Basketball (Dánsko) 34:11. V poslednom zápase sme už chceli iba potvrdiť prvenstvo v našej skupine. Zápas to nebol vôbec ľahký a súpera sme zlomili až ku koncu. Dievčatá totiž pred naším zápasom odohrali zápas za kategóriu U 20. Nakoniec sme to zvládli a porazili sme Helsingborg BBK (Švédsko) 33:21. Tu dievčatá opäť ukázali silné vôľové vlastnosti.
Postúpili sme teda priamo do semifinále a opäť platilo, že kto prehrá, končí na turnaji. O tomto sme vôbec nepremýšľali, lebo dievčatá predvádzali pekný basketbal. Náš semifinálový zápas bol pre nás viac než ťažký. Opäť staršie hráčky prišli na tento zápas rovno z kategórie U20 a mladšie z U16. Bolo vidieť, že každý už musí zapojiť morálno-vôľové vlastnosti na maximum. V tomto zápase sa nám do cesty postavili aj drobné zranenia a problémy s faulmi. Zápas sme doslova vydreli a zaslúžene sme sa mohli aj v tejto kategórií tešiť na finále. Porazili sme BK Amager (Dánsko) 31:28.
Vo finále sme mali obrovskú motiváciu a chuť. Jednak ukázať všetkým, že sme na tomto turnajmi neprehrali a toto nehodláme zmeniť a taktiež pomstiť naše U16-ky, ktoré pred nami tesne prehrali so súperom z toho istého klubu, Horsholm BBK 1. S týmto tímom sme odohrali ťažký zápas už v skupine. Ako už bolo zvykom, staršie baby dobehli na tento zápas z „B“ finále U20 a mladšie len ostali na palubovke po finále U16. Z našich dievčat bola cítiť obrovská chuť po víťazstve na turnaji. Ešte nikdy sa im nepodarilo tento turnaj vyhrať a cítili, že teraz je tu veľká príležitosť. Som rád, že nezostalo iba pri slovách a naše hráčky od začiatku boli veľmi disciplinované a hrali s veľkou energiou. Veľmi rýchlo sme si vybudovali dvojciférny náskok a vysoké tempo zápasu sme udržiavali neustálou rotáciou hráčok. Aj keď súper ku koncu hrýzol, tento zápas sme s prehľadom doviedli do víťazného konca a vyhrali sme 22:15. V družstve zavládla veľká eufória a túto výhru s dievčatami oslávil celý náš klub.
Môžem zodpovedne povedať, že naše hráčky predvádzali jednoznačne najkvalitnejší basketbal a zaslúžene vyhrali tento turnaj. Náš tím nemal vyslovenú hviezdu. Súperov sme ničili kolektívnou hrou a vyrovnanosťou našich hráčok. V každom zápase bola schopná potiahnuť náš tím iná hráčka. My tréneri sme si veľmi užívali náladu a atmosféru v tomto kolektíve. Pre nás to bola veľká radosť couchovať tento tím a spomienky na tento turnaj nás budú hriať už navždy. Som presvedčený, že všetci budeme ťažiť zo skúseností , ktoré sme nadobudli na tomto turnaji.

O tento veľký úspech sa pričinili tieto hráčky: Radka Martinčičová, Ema Mihaljevičová, Miška Miková, Romča Gombáriková, Katka Gajdošechová, Dada Krkošová, Domča Labudová, Iza Grňová, Táňa Bábiková, Sima Majtásová, Stanka Košarišťanová, Alica Gápová a Ria Michalidesová.


U20 pod vedením trénerov Michala Kubalu a Tomáša Kačmarika

V kategórii U20 sme mali pri neúčasti Veroniky Ronecovej k dispozícii len 4 hráčky. Ajku Potúčkovú, Kiku Minárechovú, Kiku Čelešovú a Táničku Moravčíkovú. Museli sme preto káder rozšíriť i o dievčatá z kategórie U18. Nabitý program turnaja si tento krok jednoznačne vyžadoval jednak kvôli tomu, aby sme mohli regulárne turnaj odohrať a jednak preto, aby sme rozložili rovnomerne záťaž a vyhli sa tak prípadným zraneniam vyplývajúcich z preťaženia. Samotný turnaj svojou veľkosťou predurčuje k tomu, že sú výrazne zmenené i základné pravidlá hry. Skrátený herný čas na dva polčasy po 15 minút hrubého času a voľné striedania počas hry sú najväčšie rozdiely v porovnaní s klasickým basketbalom, na ktoré sme sa museli veľmi rýchlo aklimatizovať. V tejto kategórii sa turnaja zúčastnilo 13 tímov zo 6 európskych krajín. Žreb nám do základnej skupiny priniesol dvoch dánskych súperov, Virum Vipers a Horsholm BBK a domácich hostiteľov Ik Eos Lund.
Skupinu sme otvorili zápasom s dánskym Virum Vipers. Sľubný prvý polčas, ktorý sme pohodlne viedli sme však nedotiahli do úspešného konca a zápas sme prehrali pomerom 35:27. Kým prvý polčas sme kondične i herne stačili na súpera, ten druhý bol z našej strany katastrofálny. Nestačili sme s dychom, kopili chybu za chybou a nevedeli skórovať i z čistých príležitostí. Jednoznačne sa na výkone podpísal tréningový výpadok počas vianočných sviatkov a dlhá 14 hodinová cesta na miesto turnaja. Výhovoriek by sme mohli nájsť nespočetne, ale to nebolo to, prečo sme do Švédska prišli. V druhom zápase v skupine sme čelili domácim Ik Eos Lund. Zápas mal od prvého odlišný priebeh. Vstúpili sme doň ustráchane, bez viditeľnej snahy získať opraty zápasu do vlastných rúk. Nechali sme so sebou mávať a súper nás prehrával na všetkých frontoch. Druhý polčas sa však dievčatá do zápasu vložili a chceli ukázať, že zápas nedarujú domácim zadarmo. Celoplošným pressingom sa nám podarilo stiahnuť zápas na rozdiel 2 bodov. V samotnom závere nás však náš netaktický úmyselný faul a rozhodcov sporný verdikt obral o možnosť dostať zápas aspoň do predĺženia. Druhý zápas sme prehrali o 5 bodov 27:32. Priebežne nám tak patrila posledná priečka. V záverečnom skupinovom súboji sme hrali jednak o časť a jednak o lepšiu východiskovú skupinu do bojov v spodnom pavúku „Playoff B“. Tretí súboj sme vyhrali po vyrovnanom priebehu 27:21 nad dánskym súperom Horsholm BBK.
Do „B“ štvrťfinále sme v tretí deň turnaja vstúpili ako vyššie nasadený. Nastúpili sme proti švédskemu, papierovo slabšiemu družstvu Tensta BBK. K víťazstvu 34:17 sme dokráčali pohodlne, pričom sme celkovú záťaž rozdelili rovnomerne medzi všetkých 11 hráčok (U20 – 4 hráčky; U18 – 7 hráčok). V semifinále sme si zreprízovali zápas zo skupiny proti Horsholm BBK. Vedeli sme, že nastupujeme proti kvalitnému súperovi, ktorý zároveň hral i v kategórii U18. Zápasu dominovali obrany na oboch stranách. Nám ani súperovi sa nedarilo skórovať. Nakoniec sme boli šťastnejším tímom a zápas sme si uzurpovali pre seba pomerom 16:13. Vtedy sme si mohli vyfúknuť a tešiť sa i na záverečný deň, kedy sme boli stále v hre o pohár.
Celková situácia na turnaji sa vyvinula tak, že v záverečný deň boli v hre 3 družstvá MBK Stará Turá. Dievčatá U16 a U18 hrali finále „A“ a U20 finále „B“. Nekompromisný harmonogram turnaja nás postavil pred zložitú otázku. Ako zabezpečiť, aby sme mohli nastúpiť v kategórii U20 v plnej sile a zároveň stihnúť i finále dievčat U18. Rozvrh nám dovoľoval odohrať v kompletnej zostave len prvý polčas a do druhého polčasu povolať nebojácnu Tete Vandlíkovú z kategórie U13. Aj keď nakoniec do zápasu nemusela naskočiť, tak jej za odvahu a za to, že neodmietla pomôcť omnoho starším dievčatám, patrí veľká vďaka a uznanie. Šťastnou náhodou mal hlavný program „A“ finále sklz. Dievčat z U18 sme sa pýtali, či zvládnu hrať až do konca a okamžite nastúpiť na svoje „A“ finále. Odpoveď bola jednoznačná. Ak je sklz a možnosť, ťaháme do posledného hvizdu. Dievčatá vstúpili do zápasu nebojácne a s väčšou túžbou vyhrať. V napínavom a našom najlepšom zápase na turnaji sme boli o kúsok lepší a vyhrali sme ho 38:36 nad švédskym celkom Lobas. Bronzový pohár bol náš.
Turnaj ukázal, že sa nemusíme hanbiť ani v medzinárodnej konkurencii. Len málo tímov sa vo fáze Playoff vedelo vyrovnať našej bojovnosti a húževnatosti. Na druhej strane si musíme brať príklad od družstiev v oblasti automatickej exekúcie herných systémov a plnenia taktických pokynov z lavičky.

O výbornú reprezentáciu klubu MBK Stará Turá sa zaslúžili Ajka Potúčková, Kika Minárechová, Kika Čelešová, Tánička Moravčíková, Ema Mihaljevičová, Radka Martinčičová, Romča Gombáriková, Miška Míková, Katka Gajdošechová, Dada Krkošová, Domča Labudová a Tete Vandlíková z kategórie U13.

Turnaj skončil, domov vezieme ZLATO, STRIEBRO i BRONZ.

Poďakovanie patrí členom výpravy, ktorý nás podporovali finančne, logisticky, mentálne, či fanúšikovsky. Veľká vďaka preto patrí pánom Miroslavovi Nerádovi, Milošovi Minárechovi, Ferovi Redajovi a Martinovi Petremu. Je pozitívne, že do turnaja zasiahli i dievčatá z Piešťan, ktoré sa svojou prítomnosťou a hrou podpísali pod skvelými výsledkami, vďaka preto smeruje aj do partnerského klubu BKM Piešťany. Vďaka patrí i mestu Stará Turá, ktoré nám zabezpečilo prezenty a reklamné letáky pre družstvá súperov. Klub i mesto Stará Turá sa tak prostredníctvom basketbalu a dievčat opäť zviditeľnilo tým najlepším spôsobom i v ďalekom Švédsku. Viacero ľudí sa nás chodilo pýtať odkiaľ sme a dostávali sme veľa, veľa pochvalných reakcií. Opäť sa ukázalo, aký je šport veľký fenomén. Vďaka patrí trénerom Erike Nedorostovej, Dušane Oslejovej, Michalovi Kubalovi, Dodovi Vandlíkovi, Tomášovi Kačmarikovi a Marekovi Mikletičovi.

Najväčšia vďaka patrí všetkým hráčkam, ktoré počas turnaja sprevádzala radosť aj slzy, bolesť z prehier aj chuť z víťazstiev. Spomienky zostanú na všetko, na to dobré aj na to zlé, ale veríme, že o dva roky, ak bude možnosť, stretnú sa na Nový rok a v skorých ranných hodinách odcestujú na dlhú štreku. LUNDASPELEN, DOVIDENIA NABUDÚCE. PRÍDEME SI PO ĎALŠIE POHÁRE!

Tomáš Kačmarik, Michal Kubala a MBK Stará Turá