Ohliadnutie za basketbalovou sezónou 2021/2022

Minulá sezóna bola pre náš klub turbulentnou a náročnou a aj napriek tomu úspešnou. Hrací plán našich družstiev silno komplikovali opatrenia proti Covidu. SBA na niekoľko týždňov zastavila súťaže, boli komplikácie s tréningovým procesom, čiastočne mohli trénovať len očkované alebo testované hráčky. Po opadnutí pandémie sme sa vrátili na palubovku, ale napriek najväčšej snahe sa nám nepodarilo dohrať všetky súťažné zápasy. V závere niektoré tímy hrali aj 3x do týždňa, čo bol veľký nápor na fyzickú kondíciu hráčok a prejavilo sa to aj viacerými zraneniami. Plánovanie súťaží SBA v tomto naozaj zlyhalo.

Počas sezóny sme okrem Corony museli prekonávať aj ďalšie prekážky. Predovšetkým to bola výmena trénera v rozbehnutej sezóne, kedy sme museli zo dňa na deň nahradiť trénera D. Luptáka. Vďaka patrí celému trénerskému tímu, hlavne T. Moravčíkovej a T. Kačmaríkovi, ktorí v závere sezóny dokázali tieto „osirotené“ družstvá priviesť až na úspešné finálové turnaje. Napriek všetkým problémom sa nakoniec až nevídaný počet – 5 našich tímov na záver súťaže prebojovalo na finálové turnaje v svojich kategóriách.

Za najväčší úspech v uplynulej sezóne však môžeme považovať víťaznú účasť tímu U18 v nadnárodnej dievčenskej basketbalovej lige EGBL. Naše dievčatá absolvovali v silnej medzinárodnej konkurencii 4 turnaje, pričom 2, včítane finálového, vyhrali. Celkovo odohrali v EGBL 19 zápasov s bilanciou 11 výhier a 8 porážok. Výhrou 1.mája vo finálovom zápase nad Rigou náš tím pod vedením trénera T. Kačmarika vybojoval zlato v súťaži. Výsledky tímu a štatistiky hráčok nájdete tu Správa z finále je tu .

Náš tím U19 – hráčky ročníku 2003 a mladšie zvládol sezónu veľmi dobre. V spoločnej 1. lige žien, kde nastupovali aj tímy U19 a U23 sme zaznamenali v základnej časti bilanciu 15 víťazstiev a 6 prehier. K tomu sme dostali ešte 2 kontumácie za zápasy, kde sme sa pre Coronu nedokázali so súpermi dohodnúť na náhradnom termíne. V tabuľke to znamenalo 5. miesto, pričom sme ako jediný tím dokázali poraziť víťaza ligy YA Košice na jeho palubovke zásluhou perfektného výkonu tímu pod vedením trénerky T. Moravčíkovej. Vo finálovom turnaji tímov U19 sme však tomuto tímu podľahli a vybojovali sme konečné 2. miesto v záverečnom súboji s B. Bystricou. Výsledky tímu a štatistiky hráčok nájdete tu .

Dievčatá z tímu U17 – kadetky odohrali veľmi dobrú prvú polovicu sezóny, keď v regióne západ vyhrali presvedčivo všetky súťažné zápasy. Po coronovej prestávke sa však už nevrátili v takej pohode a trápili ich aj viaceré zranenia a únava z nabitého zápasového programu. V nadstavbovej časti zaznamenali až 5 prehier. Na finálovom turnaji tímu pod vedením T. Kačmarika v zápase o postup do finále chýbalo trochu šťastia, keď sme prehrali s YA Košice U17 o 4 body, ale stále to nebol náš 100% výkon. Konečné celkové 4. miesto našich kadetiek v náročnej a nabitej sezóne tak bolo pre dievčatá trochu sklamaním. Výsledky tímu a štatistiky hráčok nájdete tu.

Tím starších žiačok U15 zvládol minulú sezónu veľmi dobre. V súťaži mal zápasovú bilanciu 17 víťazstiev a len 3 prehry. Napriek úzkemu kádru a nedostatočnej rotácii dievčatá zvládli odohrať aj náročné zápasy v regionálnej časti. Zápasy s YA Košice v nadstavbovej časti však ukázali naše herné medzery. V záverečnom finálovom turnaji dievčatám po dobrom výkone s B. Bystricou vôbec nevyšiel zápas so Šamorínom a finále im tak uniklo. V zápase o 3.miesto so Slovanom si však dokázali poradiť a úspešne získali bronzové medaile. Výsledky tímu a štatistiky hráčok nájdete tu.

Tím žiačok zložený z dievčat r 2008 a 2009 striedal v sezóne lepšie zápasy s horšími. V niektorých zápasoch predovšetkým mladším dievčatám chýbala väčšia bojovnosť a nasadenie. Tréner M. Jurík však dievčatá viedol neustále k celoplošnej nátlakovej hre a tak sa výsledky tohto snaženia určite dostavia v nasledujúcich sezónach. Okrem Šamorína a Slovana BA sme nakoniec dokázali zdolať v aspoň jednom zápase každého súpera, ale na postup na finálový turnaj to nestačilo. Z 20 súťažných zápasov, ktoré sme nakoniec v sezóne odohrali sme mali bilanciu 11 víťazstiev a 9 prehier. Prehľad výsledkov zápasov nájdete tu.

Naše mladšie žiačky v tíme U13 pod vedením trénera M. Juríka zaznamenali veľmi úspešnú sezónu . V prvej časti sezóny sme mali veľa preložených zápasov z dôvodu Covidu. Celkovo sme tak v základnej časti odohrali 20 zápasov s bilanciou 18 víťazstiev a 2 prehry. Aj tie nemuseli byť, ak by si dievčatá dokázali udržať koncentráciu. Ako inak si vysvetliť, že v dvojzápasu dokáže tím prvý zápas o 3 body prehrať a druhý vyhrá o viac ako 30 bodov. Finálový turnaj sne usporiadali v domácej hale a naše dievčatá divákov nesklamali. Aj keď v zápase o postup do finále podľahli vynikajúco hrajúcemu Ružomberku, v zápase o tretie miesto zdolali Starú Ľubovňu a získali tak bronzové medaile. Prehľad výsledkov zápasov nájdete tu.

Tím starších minižiačok U12 pod vedením trénerky T. Moravčíkovej bol kombináciou dievčat zo Starej Turej a Myjavy. Táto kategória to mala veľmi ťažké, tréningový proces bol silne poznačený Coronou, ktorá nášmu klubu v posledných 2 rokoch silne komplikovala aj nábor nových hráčok. Dievčatá tak odohrali v súťaži len 16 zápasov, čo určite nestačilo na to aby sa dostatočne zohrali a získali herné návyky. Napriek zlej bilancii, keď sme zaznamenali len 5 víťazstiev, tak postúpili na finálový turnaj MSR zo 4. miesta v regióne. Na MSR v Trnave však tím ukázal značný progres a napriek ťažkej prehre so Žilinou dokázal zdolať B.Bystricu a so Slovanom odohral v závere veľmi dramatický zápas o 1 bod napriek tomu, že v súťaži sme so Slovanom prehrali všetky zápasy aj 30 bodovým rozdielom. Dievčatá si tak z MSR odviezli pekné 6. miesto. Prehľad výsledkov zápasov nájdete tu.

Najmladším tímom v súťaži bol v minulej sezóne tím mladších mini U11 pod vedením T. Moravčíkovej. V tomto tíme nastupovalo viacero mladších dievčat a veľakrát sme mali problém nazbierať dostatok hráčok na zápas. Podľa toho zo začiatku vyzerali aj výsledky, ale postupne sa dievčatá lepšie a lepšie dostávali do hry a na záver sezóny sa tímu podarilo zdolať Piešťany aj Nitru. V celkovo 14 odohraných zápasoch tak dievčatá získať 5 víťazstiev. Po letnej prestávka sa budeme snažiť tím ďalej doplniť a intenzívnou prípravou od augusta zlepšiť individuálnu výkonnosť hráčok. Prehľad výsledkov zápasov nájdete tu.

Sezónu si môžete prezrieť aj v našej galérii tu

Všetkým hráčkam aj členom realizačných tímov ďakujeme za úsilie, ktoré odovzdali v tejto náročnej sezóne a svojím nasadením a výkonmi sa zaslúžili o budovanie dobrého mena MBK Stará Turá v basketbalovom svete. Vidíme sa zakrátko v novej sezóne 2022/2023 !

Pridaj komentár