Tím U18 vybojoval vo finále EGBL bronz

Naše dievčatá abslovovali od piatka do nedele 15.-17.3.2024 v lotyšskej Rige náročný finálový turnaj EGBL. Tím pod vedením tréner T. Kačmarika priletel do Rigy už vo štvrtok a v piatok dopoludnia absolvoval krátky tréning na zoznámenie sa s halou. Hneď v prvom zápase v piatok poobede čakal naše dievčatá súper z najnáročnejších BC CEJ Barcelona. V tejto sezóne sa tieto tímy na 3 doterajších turnaj stretli 4 krát, 2 krát z toho vo finále turnajov. 3 krát bol úspešnejší náš tím, 1 krát Barcelona. Až na jeden výpadok Barcelony to však boli vždy vyrovnané duely. Aj piatoký zápas sa držal doterajšej tradície. Lepší vstup do zápasu mal súper. Napriek tomu, že dievčatá vedeli, že súper bude hrať nepríjemný pressing, nevedeli sa nátlakovej hre na začiatku prispôsobiť a hromadili straty pri tranzícii / celkovo sme mali až 20 strát v zápase/. Po pár minútach sme sa však spamätali a začali sme náskok súpera znižovať. španielky v zápase doplácali aj na značné množstvo faulov, ktoré produkovali pri svojej agresívnej hre a tak sme mali možnosť strieľať 23 TH. S vysokou úspešnosťou sme premenili 19. Líderkou v zápase bola A. Chovaníková so 16 bodmi / TH 8 z 9/, ktorá dievčatá neustále povzbudzovala k vyššej aktivite. V 2 štvrtine sme viac krát skóre vyrovnali, do vedenia sme sa však nedostali. Polčas vyhral súper o bod 26 : 27. So streľbou z poľa sme sa v zápase trochu trápili, ale v obrane sme dokázali súperky udržať a opakovane sme ubránili 24 sek. Naša obrana mala energiu aj potrebnú agresivitu. V druhom polčase sme tak išli do vedenia, ale vždy len na rozdiel 1 koša. Bodov padalo stále málo a prim hrali obrany na oboch stranách. 3 štvrtina skončila so skóre 10 : 10 a v záverečnej padlo ešte o 3 body menej. V polovici záverečnej štvrtiny viedol náš tím o 3 body a španielky tlačili na vyrovnanie, čo sa im aj podarilo. Posledný útok 10 sek pred koncom za vyrovnaného stavu 43 : 43 mal náš tím. Zakončili sme 2 sek. pred koncom, ale nepresne a súper doskočil. Hneď išiel do rýchleho protiútoku /ktorý by určite nestihol zakončiť/, keď sme ho nešťastne na jeho polovici faulovali a sekundu pred koncom sme mu dali možnosť streľby TH. Jeden sa im podarilo premeniť a tak sme nešťastne v úplne vyrovnanom zápase prehrali 43 : 44.

V sobotu doobeda sme narazili na lotyšský tím Bertans Valmiera. S týmto tímom sme dosiahli doteraz len jednoznačné víťazstvá. Tentoraz sa však začalo veľmi vyrovnane. Náš tím sa na začiatku dostal do mierneho vedenia, ale do konca štvrtiny súper vyrovnal na 16 : 16. Proti súperovi sme boli lepší na doskoku aj v rýchlom prechode do útoku a dokázali sme si do polčasu vytvoriť náskok 34 : 28. V zápase nás opäť trápila streľba z poľa. Naše tradičné strelkyne D. Uhlíková a S. Majerová premenili rovnako len 2 z 10 striel. V druhom polčase sme však začali s väčšou energiou, v obrane sme súperovi nedali ani kúsok priestoru a vyhrali sme 8 : 2. V záverečnej štvrtine už súper nemal silu na zvrat v zápase, náš tréner mohol dať priestor celej lavičke a až na jednu, všetky hráčky aj skórovali. Bolo z toho jasné víťazstvo 53 : 35 a nám zostala zachovaná šanca na postup do finále s podmienkou, že uspejeme v záverečnom zápase s reprezentačným tímom Litvy do 16 rokov.

Tento zápas sa svojím priebehom veľmi podobal na stretnutie s Barcelonou, aj keď herný prejav tohto tímu je odlišný a spolieha sa hlavne na vysoké podkošové hráčky. Našim dievčatám sa ich podarilo vo veľkej miere eliminovať, na doskoky sme boli úspešnejší 44 : 34, dokonca sme dosiahli až 21 útočných doskokov. Napriek tomu však súper v 1 štvrtine išiel do rýchleho vedenia 5 : 14, keď sme až 14 krát netrafili do koša. V 2 štvrtine sme však dokázali nápor litovčaniek zastaviť, začala sa presadzovať stále viac A. Chovaníková, ktorá 2 košmi otočila na 21 : 17, v obrane sa darilo aj S. Slivkárovej a D. Daňovej, ktoré priniesli na palubovku príkladné nasadenie. Tretia štvrtina bola veľmi vyrovnaná, Litovky ju dokázali vyhrať o 3 body a viedli 30 : 32. Aj v záverečnej štvrtine sa bojovalo o každú loptu. Naše štatistiky boli všetky lepšie ako súperiek až na rozhodujúcu – premenili sme len 16 zo 62 striel z poľa. Súperovi na rovnaký počet košov stačilo 44 striel. Ešte 30 sekúnd pred koncom náš tím viedol 41 : 40 vďaka úspešným TH S. Majerovej a mal reálnu šancu hrať finále. Nepodarilo sa nám však dosiahnuť tento úspech. V závere sme nedokázali ubrániť pivotku súpera, MVP celého turnaja, ktorá po útočnom doskoku otočila na 41 : 42 a po našom neúspešnom zakončení ešte pred klaksónom navýšila na 43 : 40. Rozhodujúci zápas tak naše dievčatá prehrali, za nasadenie a bojovnosť až do konca si zaslúžia pochvalu. Po zápase tím postihla ešte jedna nepríjemnosť, keď na lavičke po náročnom zápase a emočnom vypätí prišlo nevoľno A. Vidovej a musela ju odviesť sanitka na vyšetrenie do nemocnice. Našťastie sa žiadne zdravotné komplikácie nepreukázali a kapitánka sa už večer pripojila opäť k tímu.

V nedeľu náš tím nastúpil na zápas o 3. miesto proti domácim Lotyškám. Nebol to pre nás jednoduchý zápas. Naše dievčatá boli po vypätých zápasoch s neúspešným koncom mentálne a fyzicky vyčerpané. Napriek tomu sa nám prinavrátila v tomto zápase úspešná streľba, možno tým že tlak na dievčatá už opadol. V tomto zápase nám padlo 12 trojok z 36 pokusov a to tvorilo základ nášho úspechu. Žiaľ až v tomto zápase ukázala svoje strelecké schopnosti D. Uhlíková, ktorá zaznamenala 22 bodov, z toho 4 trojky. Vývoj skóre bol tak pre nás pozitívny, postupne sme budovali náskok a tréner mohol rozložiť minúty na všetky hráčky aj keď A. Vidová ešte nastúpiť nemohla. Súper mal veľké problémy udržať naše tempo, turnaj odohral s 8 hráčkami a v závere mu evidentne chýbali sily. Zápas sme vyhrali jednoznačne 76 : 46 a získali bronzové medaile. Pre tím je to určite veľký úspech získať bronz v tejto medzinárodnej konkurencii. Škoda však tých tesných prehier. Za posledných 10 dní sme 3 zápasy prehrali rozdielom jedného koša a to už je naozaj smola. Verme že v pokračujúcej sezóne sa na náš tím usmeje aj šťastie.

Víťazom turnaja sa stal reprezentačný tím Litvy U18, ktorý vo finále zdolal vďaka svojej výškovej prevahe španielsku Barcelonu 70 : 58.

Fotky z turnaja nájdete tu.

Pridaj komentár