Víťazný deň našich dievčat vo Švédsku

Sobota 4.1.2020 bola veľmi úspešným dňom pre naše mladšie aj staršie žiačky na turnaji v Lunde.

Do nedeľného finále v kategórii U13 sa najprv kvalifikovali tvrdo vybojovaným víťazstvom v semifinále mladšie žiačky pod vedením trénera T. Kačmarika. Neskoro večer uspeli v kavlifikácii do B-finále aj naše staršie žiačky pod vedením trénerky T. Moravčíkovej. Celkovo sme dnes zaznamenali 5 víťazstiev našich dvoch tímov. Tak si ich zrekapitulujme. Fotogaléria z dnešného dňa tu 

osemfinále MBK St. Turá U15 – Lugi basket Švédsko 23 : 22

štvrťfinále  MBK St. Turá U15 – SISU Dánsko 34 : 25

semifinále  MBK St. Turá U15 – Hammarkulen Švédsko 36 : 22

Najprv nastúpili staršie žiačky o 13 20 proti domácemu tímu Lugi. Pre naše dievčatá to bolo veľmi náročné stretnutie v napätej atmosfére. Naše dievčatá sa poučili z predchádzajúcich prehier v skupinovej fáze a v B-playoff predvádzali úplne inú hru. Základ bol postavený na dôslednej osobnej obrane a ktrou mal každý súper dosť značné problémy a preto sme nedostali viac ako 25 bodov v žiadnom zápase. V útoku sa naše hráčky prestali spoliehať na streľbu z diaľky a začali viac využívať hru 1 : 1 s vnikaním do súperovej obrany.  Už v prvom zápase proti Lugi tak držali dlho vyrovnaný stav. Streľba našich dievčat nebola bezchybná a v obrane sme si pomáhali aj faulami a súper šestky premieňal. Skóre ale rástlo pomaly a tímy sa striedali vo vedení. V závere však naše dievčatá prejavili viac bojovnosti a strhli víťazstvo na svoju stranu

V druhom zápase playoff nastúpili staršie žiačky o 17 30 proti dánskemu tímu z Kodane. Tu už po predchádzajúcom víťazstve dievčatá hrali sebavedomejšie a zápas bol dlho vyrovnaný.  V druhom polčase sa nám po získaných loptách podarilo  vypracovať si mierny náskok. Aktívnou obranou sme si ho potom udržali až do konca.

V semifinále, ktoré bolo tretím zápasom  starších žiačok v rade, a začalo sa o 19 30 sa naše dievčatá presadili ešte presvedčivejšie. Rýchlym prechodom do útoku prekonávali obranu švédskych hráčok a už po 5 minútach si vypracovali náskok 10 : 1.  Súper sa dokázal ešte priblížiť na 5 bodov,ale viac mu dievčatá nedovolili. Ak by mali lepšiu mušku pri streľbe trestných hodov, tak 25 : 15by bolo vedenie ešte výraznejšie. V druhom polčase začali byť švédske hráčky čoraz nervóznejšie, za čo dostali aj dve technické chyby. Naše dievčatá ich nekoncentrovanosť potrestali rýchlymi protiútokmi a tak rozhodli o svojom víťazstve a zahrajú si tak v nedeľu o  11 00  B-finále kde sa stretnú s nemeckým tímom z Berlína.

štvrťfinále MBK St. Turá U13 – Malbas BKK Švédsko 16 : 15

semifinále MBK St. Turá U13 – BK Amager Dánsko 25 : 15

Mladšie žiačky mali ešte ťažšie zápasy ako ich staršie spoluhráčky. Veď aj bojovali o postup do A-finále. Najprv narazili na veľmi silný tím z Malmo. V tomto tíme bola hra postavená na dvoch výnimočných hráčkach.  Naše dievčatá však postavili nepreniknuteľnú obranu, v ktorej úlohu hlavných obranárok prebrali Lily, Domča a Svetluš a obe hráčky súpera prakticky vypojili z hry. V útoku sme sa však trápili a tak v polovici prvého polčasu bol stav 6:6. žiaľ sa nám vtedy zranila Pavlína a už viac do zápasov nemohla nastúpiť. Dievčatá však bojovali statočne ďalej taktickú bitku so súperom. Polčas vyhrali Švédky 9 : 6 ale naše dievčatá rýchlo vyrovnali na 11 : 11. Naša streľba bola ďalej nepresná, obrana perfektná vďaka obrovskému nasadeniu všetkých dievčat a tak sa skóre menilo pomaly. 5 minút pred koncom sme vďaka Lily viedli 14 : 13. Po jej faule však súper premenil dve šestky a bol vo vedení. Rozhodujúcu strelu 40 sekúnd pred koncom však premenila dvojtaktom Lily a aj keď sa pár sekúnd pred koncom vyfaulovala, naše vydreté víťazstvo 16 : 15 bolo perfektné.

Večer o 19 30 nastúpili mladšie žiačky na rozhodujúci zápas o nedeľné finále. Súperom im bol dánsky Amager. V tomto zápase odviedla perfektnú prácu v obrane Svetluš a dánsku rozohrávačku úplne odstavila.  Naše dievčatá začali sebavedomo a postupne sa dostali do vedenia 10 : 1. Dvomi košmi z rýchleho protiútoku sa zaskvela aj Miška. V polčase sme viedli 14 : 5 a súper stále nenachádzal cestu cez našu húževnatú obranu. Rozdiel 8-10 bodov sme si udržiiavali až ku koncu polčasu. V závere sa Dánky dokázali priblížiť na 21 : 15 ale to bolo z ich strany všetko. Naše víťazstvo sme si už nenechali vziať a tak sa už po niekoľký krát v Lunde zopakuje finále MBK – Horsholm.  Dievčatám k perfektným výkonom gratulujeme.

Pridaj komentár