Dve nedeľné drámy s úspešným koncom

Tento víkend mali naše tímy bohatý program. Ako prvé nastúpili mladšie žiačky U2009 na palubovke Šamorína ku dvom súťažným zápasom. Po nich nasledovali staršie žiačky U2007 doma v tréningovom tempe proti novému tímu zo Stupavy. V nedeľu pred poludním odohrali v hale na štadióne ťažký zápas juniorky U2003 s bratislavským Dubčekom a víkend sa zavŕšil poobedňajšou drámou starších žiačok U2007 doma so Slovanom. A k tomu ešte niektoré juniorky odohrali svoju porciu minút v drese Čajok proti Popradu.

Fotogalérie zo zápasov nájdete tu

Nedeľné zápasy boli najdramatickejšie. Juniorky v zostave už aj s T. Kraislovou a po zranení sa navrátivšou sa T. Vandlíkovou a pod vedením trénera P. Jankviča / zaskakoval za nedoliečeného D. Luptáka/ privítali skúsený tím Dubček Bratislava, v ktorého zostave sa predstavili viaceré terajšie alebo bývalé extraligistky. Naše dievčatá sa nezľakli a od začiatku stretnutia nasadili aktívnu pohyblivú obranu s výrazným tlakom na loptu. Súper mal však miernu prevahu pod košom a tak bola prvá štvrtina vyrovnaná. Mali sme aj problém s prísnym výkladom pravidiel zo strany rozhodcov. V závere druhej štvrtiny sa nášmu súperovi aj vďake extraligovej pivotke B.Vaigl podarilo vybudovať si mierny náskok 36 : 29. Po pár minútach tretej štvrtiny bol však stav vyrovnaný 36 : 36. Tímy sa striedali celú štvrtinu vo vedení, až v závere A. Riecka dvoma trojkami poslala Bratislavčanky do mierneho vedenia. Vyrovnaný zápas pokračoval, 51: 51 na začiatku štvrtej štvrtiny, následne aj 60 : 60 až po 67 : 67. V závere včas strhli výsledok na svoju stranu väčšou energiou naše dievčatá a vyhrali 71 : 65. Bolo to tvrdo vybojované víťazstvo, keď naša aktivita a nasadenie dokázali zdolať súperovu skúsenosť. Viac info o zápase tu

Po juniorkách prišli na rad staršie žiačky. Privítali jedného z najsilnejších súperov v súťaži – tím Slovana Bratislava. Náš tím pod vedením trénera T. Kačmarika do zápasu vstúpil menej koncentrovane, bránili nedisciplinovane s množstvom faulov a na každý kôš sme sa dosť natrápili. Prvá štvrtina tak skončila vyrovnane 20 : 19. V druhej štvrtine sa však dievčatá spamätali, prestali brániť rukami, zlepšili pohyb a nedovolili Slovanistkám rýchle protiútoky a dostali sa do mierneho vedenia 39 : 31. Toto vedenie sme si udržali až do polovice štvrtej štvrtiny za stavu 57 : 45. Potom však akoby naše dievčatá opäť stratili koncentráciu, prestali zodpovedne brániť a súper sa rozbehol až sa dostal do vedenia 58:60. V tom momente sa však náš tím opäť pozbieral, v posledných dvoch minútach otočil zápas a vyhral 65 : 63. Dráma to bola však úplne zbytočná, ak by v disciplinovanej obrane dievčatá pokračovali počas celej štvrtiny.

Takémuto vývoju zápasu možno prispel aj nevídaný zážitok zo soboty, kedy staršie žiačky nastúpili proti novému tímu MIBA zo Stupavy. Nestáva sa často aby dievčatá začínali s basketbalom v 14 rokoch alebo neskôr. Neveriacky sme sledovali vývoj skóre na tabuli, ktoré sa po prvej štvrtine zastavilo na stave 55 : 0. A to sme hrali len v tréningovom tempe bez veľkej agresivity. Niekedy sa takéto zápasy odohrajú v kategórii minižiačok, ale v U15 je to naozaj nezvyklé. Držíme súperkám palce aby sa rýchlo zdokonalili v svojich basketbalových zručnostiach, ale je nám všetkým ľúto že aj takéto následky prináša Covid do športu. Celkový výsledok 209 : 17 je potom v súťažiach našich tímov podozrivo rekordný.

Mladšie žiačky cestovali v sobotu za súperom do Šamorína. Ešte v piatok tréneri nevedeli, či budú mať na zápas dostatok hráčok, nakoniec cestovalo 10 dievčat. Aj keď sme vstúpili do zápasu trochu opatrne, po chvíli sme nervozitu striasli a postupne sme súpera, ktorý mal výškovú prevahu, jasne zdolávali v basketbalových zručnostiach. Po prvej štvrtine bol stav 18 : 7 v náš prospech. V druhej štvrtine sme však súperovi dovolili zaznamenať len jeden bod a tak po polčase 44 : 8 bolo o zápase prakticky rozhodnuté. Keďže v tejto kategórii sa hrajú 2 zápase po sebe, boli sme zvedaví ako to zvládnu niektoré hráčky, ktoré tento týždeň moc netrénovali. Druhý zápas však bol pre Šamorín už hotovou katastrofou. Tentoraz v druhej štvrtine nedali ani bod a polčasové skóre bolo zdrvujúce 61 : 6. Náš tím pod vedením trénera M.Juríka tak zaznamenal 2 výrazné víťazstvá 77 : 26 a 98 : 25.

Pridaj komentár